illustration-image-of-the-header

Blogový článok

Domov Blogy Prešovský kraj tento rok vytvoril množstvo aktivít v rámci udržateľnej mobility

Prešovský kraj tento rok vytvoril množstvo aktivít v rámci udržateľnej mobility

25. 09. 2023 Blog | Luterančík František

Prešovský samosprávny kraj (PSK) sa dlhodobo angažuje v tvorbe priaznivých podmienok pre podporu nemotorovej dopravy a udržateľnej mobility. Pre cyklistov, ale aj milovníkov iných športov zorganizoval niekoľko zaujímavých  podujatí, ktoré stoja za zmienku. Prinášame Vám niektoré z nich, nakoľko podpora nemotorovej dopravy nie len v rámci rekreácie, ale aj dopravy do práce či školy, alebo aj na dovolenku, zlepšuje kvalitu ovzdušia a zdravie obyvateľov v kraji.

Pani s bicyklom stojí pri stánku Prešovského kraja
Zdroj: https://cyklo.psk.sk/akcie/cykloranajky-s-psk

Ráno začíname raňajkami, preto aj tu začneme práve druhým ročníkom „CykloRaňajok s PSK 2023“. V krajskom meste Prešov sa počas leta organizovali raňajky priamo na cyklistických chodníkoch. Okoloidúci na bicykli, korčuliach, a iných nemotorových dopravných prostriedkoch, ale aj chodci, si mohli vychutnať občerstvenie v podobe ovocia, sladkostí a nápojov, ktoré im poskytli pracovníci úradu PSK. 

Pokiaľ Vám začal bicykel hrkotať pod nohami, pred úradom PSK bol zabezpečený servis, aby ste bezpečne došli do cieľa. Druhý ročník „CykloServis s PSK 2023“ sa konal pre širokú verejnosť, kde bola poskytnutá „prvá pomoc“ pre bicykle - bezplatný základný servis, výmena duše, nastavenie radenia, nastavenie bŕzd, iné úkony základného servisu.

Zdroj: https://cyklo.psk.sk/akcie/cykloservis-s-psk

Ak ste sa naraňajkovali a bicykel je po riadnom servise, môžeme sa vydať na dovolenku hoci aj na bicykli. Druhý ročník súťaže o vecné ceny Dovolenka na „bajku“ v Prešovskom kraji, ktorý bol spojený s návštevou vybraných mieste v kraji, podnietil využitie nemotorovej dopravy na miesta, ktoré sú prístupné a prijateľné pre cykloturistiku.

Zdroj: https://cyklo.psk.sk/sutaze/dovolenka-na-bajku-v-psk

Rozhodli ste sa dovolenkovať v Prešovskom kraji a potrebujete sa prepraviť v rámci župy s bicyklom, pričom budete šetriť životné prostredie? PSK pripravil pre cyklistov novinku – prepravu bicyklov prostredníctvom CykloBusov. Premávať budú v piatich turisticky atraktívnych lokalitách prešovského regiónu, ako sú Slanské vrchy, Čergov, Pieniny, Domaša či Poloniny. Päť cyklobusov vyrazilo na cesty od 1. júla s prevádzkou počas víkendov. Župa chce novou kampaňou podporiť cykloturizmus na svojom území.

Zdroj: https://cyklo.psk.sk/aktuality/cyklobusy-v-presovskom-samospravnom-kraji

Po dovolenke nemusíte zosadnúť z bicykla, ale rovno pokračovať v súťaži, ktorá trvá až do konca septembra.  „Do školy a práce na bicykli“ je súťaž, kde vyhráva poctivý cyklista, ktorý nebicykluje len na výletoch, ale aj do školy či zamestnania, a tým zlepšuje ovzdušie, ktoré cestou dýcha.

Zdroj: https://cyklo.psk.sk/sutaze/do-prace-a-skoly-na-bicykli

Pre bezpečnú cyklodopravu  treba aj bezpečnú infraštruktúru. Z množstva cyklotrás, ktoré sa už zrealizovali pribudne do budúcna aj cyklochodník Ulič-Uličské Krivé. Výstavba novej cyklocesty v Poloninách smerujúcej od Uliča po Uličské Krivé sa už začala. PSK tu vybuduje takmer štyri kilometre cyklotrás, novú cyklolávku aj altánok, a to za 1,64 milióna eur.

Zdroj: https://www.severovychod.sk/clanok/ulic-a-ulicske-krive-spoji-nova-cyklotrasa

Aby toho nebolo málo, je tu množstvo ďalších Cyklopodujatí pre cyklistov, či už ide o stretnutia, preteky, podpora nadácie a iné. Viac na: https://www.severovychod.sk/clanok/kalendarium-cyklopodujati-v-presovskom-kraji-2023 

Zdroj: https://www.severovychod.sk/clanok/kalendarium-cyklopodujati-v-presovskom-kraji-2023

Luterančík

Luterančík František

Slovenská agentúra životného prostredia

Absolvent Technickej univerzity vo Zvolene v odbore Environmentálne inžinierstvo. Moja motivácia tkvie v presvedčení, že to čo robím, má zmysel a osoh. Preto je pre mňa environmentalistika oblasťou, kde sa chcem angažovať, nakoľko ide o blaho nielen človeka/spoločnosti, ale prírodného ekosystému ako celku. Často krát sa však stáva, že sa zrýchlený rozvoj vymyká spod kontroly. Preto je nevyhnuté venovať pozornosť aj samotnému dopadu pokroku, aby sa nakoniec nestal úpadkom.

Zdieľaj: