illustration-image-of-the-header

Blogový článok

Domov Blogy KANÁRIKOM V UHOĽNEJ BANI? Príbeh dievčatka Ella, ktoré umrelo na následky znečisteného ovzdušia

KANÁRIKOM V UHOĽNEJ BANI? Príbeh dievčatka Ella, ktoré umrelo na následky znečisteného ovzdušia

15. 02. 2023 Blog | Basta Veronika

Dnes je presne 10 rokov od Ellinho úmrtia. 15. februára 2013 jej krátky život ukončil hrozivý astmatický záchvat. Ella bola hravé a šťastné dieťa vyrastajúce v juhovýchodnom Londýne, v tom čase jednom z najviac znečistených miest z pohľadu kvality ovzdušia. Jej veľkým snom bolo lietať a byť lekárkou leteckej záchrannej služby. Astmu dostala tesne pred siedmymi narodeninami.

tri fotky dievčatka ktoré sa postupne stráca, reprezentuje to jej chradnúce zdravie
Zdroj: https://ellaroberta.org/about-ella

„Je hrozné sledovať, ako vaše dieťa trpí, a vy s tým nemôžete nič urobiť,“ vyhlásila Ellina matka Rosamund. „Predtým, ako sa to stalo mojej dcére, nevedela som nič o vplyvoch znečisteného ovzdušia na zdravie. Určite existujú aj ďalší ľudia, ktorí to tiež nevedia." Po strate milovanej dcéry sa Rosamund stala ambasádorkou za čisté ovzdušie. Po niekoľkých rokoch vyšetrovania príčin Ellinho úmrtia bolo v decembri 2020 zverejnené prelomové rozhodnutie, vďaka ktorému sa Ella Adoo-Kissi-Debrah stala prvým človekom na svete, ktorý má uvedené znečistenie ovzdušia ako príčinu smrti vo svojom úmrtnom liste.

ELLINA „BEŽNÁ“ CHOROBA

Tri mesiace pred svojimi siedmymi narodeninami Ella dostala zápal hrudníka, ktorý sa zmenil na pretrvávajúci kašeľ. Špecialisti mali problém diagnostikovať jej zriedkavú formu astmy. Na začiatku ju liečili iba antibiotikami. Rosamund sa pri zmienke o tejto bežnej chorobe spočiatku neznepokojovala. Jej postoj sa zmenil vtedy, keď sa Ella rozkašlala až tak, že omdlela pre nedostatok kyslíka. Oživil ju vtedy sused záchranár. O týždeň neskôr sa to zopakovalo. Ella prežila 3 roky záchvatov a viac ako 30 hospitalizácií spojených s jej astmou.

Lekári sa pokúšali zistiť, čo spôsobilo zhoršenie jej zdravotného stavu. Vyšetrenia od epilepsie až po cystickú fibrózu odhalili iba to, že je citlivá na alergény. Lekári nedokázali zistiť príčinu Ellinej astmy. Počas jej krátkeho života sa vôbec nehovorilo o znečistení ovzdušia ako o možnom faktore v súvislosti s jej chorobou. Umrela len tri týždne po svojich deviatich narodeninách. Na Ellinom pôvodnom úmrtnom liste bolo napísané, že zomrela na akútne respiračné zlyhanie.

NA ÚROVNI ZNEČISTENIA OVZDUŠIA ZÁLEŽÍ

Rosamund si začala uvedomovať, že medzi smrťou jej dcéry a znečistením ovzdušia môže byť súvislosť. Zistila, že v ovzduší v blízkosti rušnej South Circular Road, v blízkosti ktorej bývali, boli namerané vysoko prekročené limity koncentrácií oxidu dusičitého. Lekári, ktorí sa o Ellu starali, sa nikdy predtým nezmienili o vplyvoch znečistenia ovzdušia na jej zdravie. Ani pri vyšetrovaní príčin jej úmrtia nebola zlá kvalita ovzdušia témou, a tak sa Rosamund rozhodla vyhľadať právnu pomoc. Ani záver prvého vyšetrovania príčin úmrtia z roku 2014 sa vôbec nezmieňoval o znečistení ovzdušia. Právnička Jocelyn Cockburn, zameraná na ochranu ľudských práv, potvrdila, že nezákonné úrovne znečistenia z dopravy mohli vyvolať akútny astmatický záchvat, ktorý zapríčinil Ellinu smrť. Nové vyšetrovanie v decembri 2020 bolo zamerané práve na vplyvy znečistenia ovzdušia z dopravy. Ukázalo sa, že počas Ellinho života prekračovali emisie oxidu dusičitého a prachových častíc v Lewishame odporúčané hodnoty Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO), národné limity a aj limity EÚ.

ZÁVERY Z VYŠETROVANIA

Ella bola počas svojej choroby v rokoch 2010 až 2013 vystavená vysokým koncentráciám oxidu dusičitého NO2 a prachových častíc PM10 a PM2,5, ktoré prekračovali odporúčania WHO. Hlavným zdrojom znečistenia ovzdušia bola doprava. Počas tohto obdobia sa nepodarilo znížiť hladinu NO2 v rámci limitov stanovených právnymi predpismi EÚ a vnútroštátnymi právnymi predpismi. Ellina matka nemala prístup k informáciám o zdravotných rizikách znečisteného ovzdušia. Ak by Rosamund mala tieto informácie, podnikla by kroky, ktoré by jej zachránili dcéru.

PREVENCIA BUDÚCICH ÚMRTÍ

Národné limity znečistenia ovzdušia pre prachové častice PM10 a PM2,5 nie sú tak prísne ako odporúčania WHO. Právne záväzné limity vychádzajúce z týchto odporúčaní by výrazne znížili počet úmrtí. Je nevyhnutné zvýšiť informovanosť verejnosti o tomto „neviditeľnom zabijaku“. Väčšia informovanosť pomôže znížiť vystavenie znečisteniu ovzdušia. Informácie musia byť dostupné na národnej aj na miestnej úrovni. Musíme zvýšiť kapacity na monitorovanie kvality ovzdušia. Pacienti by mali mať prístup k informáciám o vplyve znečistenia ovzdušia na zdravie. Tento stav je potrebné riešiť v rámci lekárskeho a ošetrovateľského vzdelávania a v rámci pregraduálneho a postgraduálneho štúdia. Neschopnosť znížiť znečistenie ovzdušia na bezpečnú úroveň a ignorovať poskytovanie informácií o zdravotných rizikách nás bude stáť ďalšie predčasné úmrtia.

ČISTÝ VZDUCH AKO ĽUDSKÉ PRÁVO

Rosamund Adoo-Kissi-Debrah vyzvala britských poslancov, aby schválili zákon „Čisté ovzdušie ako ľudské právo“, nazvaného tiež "Ellin zákon". Ella musela neskutočne veľa trpieť preto, aby sme sa dostali tam kde sme. Bola obetovaná preto, aby sme si uvedomili, aký vplyv má znečistenie ovzdušia na naše zdravie. Rosamund chce týmto zákonom dosiahnuť, aby už žiadne dieťa v Spojenom kráľovstve nemuselo zomrieť na astmu. Deti sa samé brániť nemôžu. Najmenej prispievajú k znečisťovaniu ovzdušia, ale trpia ním najviac zo všetkých.  Rosamund otvorene podporuje zriaďovanie prísnejších ultra nízkoemisných zón (Ultra Low Emission Zones – ULEZ), ktorý starosta Londýna Sadiq Khan plánuje rozšíriť.

Rosamund bola v septembri 2022 ocenená Výročnou cenou Európskej nadácie pre pľúca (European Lung Federation - ELF), ktorá na medzinárodnej úrovni spája pacientov a lekárov, za jej výnimočnú prácu, empatiu a odhodlanie v kampani za základné ľudské právo, akým je právo na dýchanie čistého vzduchu. Pri preberaní ceny v príhovore vyhlásila: „Znečistenie ovzdušia je krízou verejného zdravia, ktorá poškodzuje každý orgán v našom tele. Napriek tomu ho ľudia a deti denne zažívajú, a pritom netušia, aké to môže byť zlé. Chcem, aby ľudia na celom svete konečne pochopili smrteľné nebezpečenstvo, ktoré sa skrýva za každým nádychom. Chcem, aby politickí lídri rešpektovali a chránili naše základné právo dýchať čistý vzduch.“

KREHKOSŤ AKO SYMBOL KVALITY OVZDUŠIA

Kanáriky boli dodnes symbolicky spájané s kvalitou ovzdušia. Baníci v uhoľných baniach spočiatku využívali tieto malé vtáčiky na detekciu toxických plynov. V minulosti preto chovali v baniach kanárikov v klietkach, aby ich upozorňovali na prítomnosť nebezpečných plynov. Kanáriky s citlivým dýchacím systémom pri zvýšených hladinách toxického plynu padali z bidielok a náhle umierali...

Veronika Basta, 15.2.2023

Zdroje:

https://ellaroberta.org/about-ella

https://europeanlung.org/en/people-and-partners/elf-award/

https://breathelife2030.org/news/rosamund-adoo-kissi-debrah-becomes-breathelife-champion/

https://twitter.com/MayorofLondon/status/1603778721529446404

https://publications.parliament.uk/pa/bills/lbill/58-01/017/5801017.pdf

Basta

Basta Veronika

Referát koordinácie projektu LIFE IP

K tímu Populair som sa pridala v júli 2021. Motiváciou sú najmä deti, stav životného prostredia a „dedičstvo“, ktoré im zanecháme. Som poslankyňou Obecného zastupiteľstva v Rovinke. Absolvovala som Politickú akadémiu a Zelenú cirkulárnu akadémiu. V roku 2022 sa moje meno objavilo na "Mape sociálnych inovátorov". Je to pre mňa veľká česť a súčasne záväzok pokračovať v začatej práci.

Zdieľaj: