illustration-image-of-the-header

Blogový článok

Domov Blogy Čo si myslí verejnosť? Kto nám na Slovensku najviac špiní vzduch?

Čo si myslí verejnosť? Kto nám na Slovensku najviac špiní vzduch?

12. 07. 2023 Blog | Mičáková Katarína

Mesiac jún bol z nášho pohľadu mimoriadne produktívny na podujatia rôzneho charakteru a my sa cítime úprimne poctení, že sme mohli byť súčasťou mnohých z nich. Veríme, že počas našich stretnutí ste sa dozvedeli v našom projektovom stánku veľa nových a zaujímavých informácií o kvalite a ochrane ovzdušia, zabavili ste sa s nami v rámci tvorivých workshopov, predvádzaných experimentov, či vedomostných kvízov.

Graf odpovedí verejnosti
Zdroj: LIFE Populair

Počas nEKOnečne udržateľného Kaufland Detského festivalu, Lestivalu, Dňa Dunaja, či v rámci osvetovej kampane v Hypermarkete Tesco Stores Trnava, sme návštevníkom položili otázku: „Čo podľa teba/vás najviac špiní ovzdušie prachovými časticami na Slovensku?“. Na názor sme sa pýtali detí, tínedžerov, dospelých, kohokoľvek bez rozdielu. Verejnosť mohla hlasovať spomedzi štyroch odpovedí: doprava, vykurovanie domácností, priemysel, energetika. Keďže nás zaujímalo to, ako danú problematiku vníma široká verejnosť, k správnej odpovedi sme účastníkov nenavádzali. V zásade sme ich informovali iba o tom, že žiadna odpoveď nie je vyslovene zlá, ale niektoré odpovede sú správnejšie J.

Po sčítaní všetkých „hlasov“ sme sa dozvedeli toto: z celkového počtu 898 názorov si 440 ľudí myslí, že hlavným zdrojom znečisťovania ovzdušia prachovými časticami je priemysel, 223 ľudí si myslí, že je to lokálne vykurovanie, 183 ľudí hlasovalo za dopravu a najmenej, 52 ľudí hlasovalo za energetiku.

Prečo nie je správna odpoveď na našu otázku priemysel, za ktorý hlasovalo najviac ľudí?

Podľa počtu hlasujúcich sa nám potvrdilo, čo sme predpokladali a teda, že široká verejnosť stále vníma ako hlavného znečisťovateľa ovzdušia priemysel. Všeobecne možno povedať, že kvalita ovzdušia sa za posledných cca 30 rokov výrazne zlepšila. Môže za to aj skutočnosť, že v súvislosti s priemyslom a energetikou sa pristúpilo k zavádzaniu stále prísnejších emisných limitov a požiadaviek na najlepšie dostupné technológie. Elektrostatické odlučovače a filtre pevných častíc sa teda stali normou v priemysle a energetike. Ďalej treba spomenúť aj fakt, že v priemysle zabezpečujú efektívny rozptyl práve vysoké komíny, ktorými sa vyznačujú. Tieto trendy spôsobili, že sa kvalita ovzdušia v okolí väčších priemyselných zdrojov zlepšila. Nemožno však opomenúť skutočnosť, že za istých meteorologických podmienok sa ich vplyv môže prejaviť aj lokálne.

Pýtate sa, čo je teda zodpovedné za najväčšie znečistenie prachovými časticami na Slovensku?

Správnou odpoveďou je vykurovanie domácností. Bežné komíny v domácnostiach žiaľ nemajú filtre na prachové častice ako je to pri priemyselných stavbách. Emisie z vykurovania sú, podobne ako pri cestnej doprave, uvoľňované relatívne nízko nad zemou, a preto majú väčší vplyv na obyvateľov. Naviac sa domácnosti nedajú efektívne monitorovať, ťažko sa dohliada na správne využívanie vykurovacích zariadení a pálenie kvalitného paliva. Toto sú príčiny, prečo má lokálne vykurovanie najväčší podiel na znečisťovaní ovzdušia prachovými časticami na Slovensku.

A odkiaľ s určitosťou vieme, že to sú tie hlavné zdroje?

Odpoveď na túto otázku je celkom jednoduchá a zakladá sa na vedeckých zisteniach. Znečistenie ovzdušia monitorujeme prostredníctvom 52 automatických monitorovacích staníc, ktoré prevádzkuje Slovenský hydrometeorologický ústav (ďalej SHMÚ). Sledovať aktuálny stav kvality ovzdušia môže každý na stránke SHMÚ, ako aj prostredníctvom aplikácie https://dnesdycham.populair.sk/, kde je toto zobrazenie vyjadrené prostredníctvom indexu kvality ovzdušia. Pod indexom kvality ovzdušia si veľmi jednoducho môžeme predstaviť akýsi pomyselný semafor, ktorý nám povie v akom stave je ovzdušie v našom okolí. Stav kvality je vyjadrený vo farbách červená, oranžová a zelená, takže toto zobrazenie je zrozumiteľné aj pre tých najmenších. https://www.populair.sk/web-documents/941/semafor-kvality-ovzdusia-a3-web.pdf. Vybrané znečisťujúce látky a ich aktuálny stav možno teda sledovať online. Ďalšie znečisťujúce látky sú následne analyzované v laboratóriu a podľa ich chemického zloženia vedia odborníci zo SHMÚ určiť ich pôvodcu.

V rámci diskusie zazneli aj otázky: „Ale čo Ázia a Západ? My, malé Slovensko, sme v porovnaní s nimi nič. Čo všetky tie lietadlá nad našimi hlavami a lode?“. Takýchto otázok nebolo veľa, ale bolo by naivné myslieť si, že nám ich verejnosť nepoloží. Na našom projekte sa venujeme ovzdušiu, nie sme však „klimatici“ a ani sa na nich nehráme, preto túto problematiku ponechávame iným odborníkom. Áno, bezpochyby aj lode, lietadlá a priemysel vo veľkom znečisťujú ovzdušie. Keď sa, ale rozprávame o ovzduší, ktoré dýchame v našom bezprostrednom okolí, v tomto okamihu ani vy či ja nedýchame ázijský vzduch, ani ten zo „Západu“. Dýchame vzduch, ktorý je okolo nás tu a teraz.

Bezpochyby, zmena klímy a s ňou súvisiaca ochrana ovzdušia patria k naliehavým environmentálnym výzvam. V tomto kontexte je, ale veľmi dôležité rozlišovať emisie skleníkových plynov, ktoré súvisia so zmenou klímy od emisií znečisťujúcich látok podľa zákona o ochrane ovzdušia (t.j. prachové častice PM10 , PM2,5 , oxid siričitý, oxid dusičitý, oxidy dusíka, oxid uhoľnatý, ozón, benzén, polycyklické aromatické uhľovodíky (benzo(a)pyrén), olovo, ortuť, arzén, kadmium, nikel).

Čo sa týka kvality ovzdušia, máme čo na Slovensku zlepšovať. Svedčí o tom aj fakt, že Slovenská republika bola zažalovaná Európskou komisiou za nedodržanie bezpečných limitov pre ochranu zdravia svojich občanov. Túto žalobu sme žiaľ prehrali. Netreba si, ale zúfať. Našťastie vieme s pomerne vysokou presnosťou určiť, čo je hlavným zdrojom znečisťovania ovzdušia, vieme, aké sú dopady špinavého vzduchu na zdravie, životné prostredie a budovy. Ostáva nám už iba daný problém vyriešiť. A to našťastie dokážeme všetci spoločnými silami.

Mičáková

Mičáková Katarína

Ministerstvo životného prostredia SR

Od apríla 2020 pôsobím ako manažérka kvality ovzdušia v rámci Trnavského kraja. Ako mame dvoch detí mi nie je ľahostajné, v akom prostredí budú vyrastať moje deti. Chcem ich vychovávať v zdravom prostredí a dobre informovanej spoločnosti, kde sa ovzdušiu venuje dostatočná pozornosť. Nechcem iba nečinne čakať, kým sa problémy vyriešia samé. Svojimi aktivitami v rámci projektu aj mimo neho chcem prispieť k zlepšeniu stavu dôležitej zložky životného prostredia – ovzdušiu. 

Zdieľaj: