illustration-image-of-the-header

Blogový článok

Domov Blogy Alergie, astma v environmentálnom a sociálnom kontexte

Alergie, astma v environmentálnom a sociálnom kontexte

27. 07. 2023 Blog | Basta Veronika

Každoročne si dňa 8. júla pripomíname Svetový deň alergií – aktuálne najčastejšie chronické ochorenie v Európe. Lekári odhadujú, že v roku 2025 bude zápasiť s alergiou až polovica európskej populácie. Na Slovensku trpia alergickou nádchou približne až traja z desiatich Slovákov, v prípade astmy ide o jedného z desiatich Slovákov.

Žena kýcha do vreckovky
Zdroj: www.unsplash.com

Alergia je neprimeraná obranná reakcia imunitného systému nášho organizmu na látky z okolitého prostredia. Alergické ochorenie dýchacích ciest a astma sú jednými z najčastejších ochorení, ktoré majú pomerne zásadný vplyv na kvalitu života pacienta a jeho najbližších. Vystavenie sa škodlivinám z okolia môže byť spúšťačom vzniku rôznych chorôb, najčastejšie chronických, ktoré zbytočne oberajú jednotlivca o roky prežité v zdraví. Aké sú príčiny a prejavy astmy a ako súvisí so životným prostredím a kvalitou ovzdušia?

Jedným zo spúšťačov alergií a astmy sú škodliviny z okolitého prostredia, ktorým sa žiaľ nie vždy dá v plnom rozsahu vyhnúť, ale ich vplyv možno obmedziť, pokiaľ o nich vieme. Škodlivé látky môžeme vdychovať, zjesť, vypiť či prísť s nimi do kontaktu cez pokožku. K rozhodujúcim objektívnym faktorom patrí dávka, trvanie a frekvencia vystavenia sa škodlivinám, zdravotná závažnosť (toxicita), prípadne prítomnosť a súčasný vplyv ďalších škodlivých látok. Alergická astma zapríčiní precitlivenosť na alergény a akonáhle sa dostanú do tela, imunitný systém začne prehnane reagovať. Tento silný podnet vyprovokuje priedušky natoľko, že sa stiahnu a človeku sa ťažko dýcha. Svaly okolo dýchacích ciest sa zúžia, dýchacie cesty sa zapália a zaplnia hustým hlienom. Pre niektorých ľudí je astma len menšou nepríjemnosťou, no v prípade iných pacientov môže viesť až k život ohrozujúcemu astmatickému záchvatu.

Za vznikom alergických ochorení môže byť kvalita ovzdušia

Znečistenie ovzdušia je jedným z hlavných faktorov spojených so vznikom alergických ochorení dýchacích ciest. Bolo preukázané, že u detí a dospievajúcich zhoršuje vývoj pľúc. Z hľadiska znečisťujúcich látok v ovzduší predstavujú najväčší problém prachové častice rôznych veľkostí (PM10 a PM2,5), oxid uhoľnatý (CO), prízemný ozón (O3), polycyklické aromatické uhľovodíky (PAU), niektoré ťažké kovy a ďalšie. Mnohé štúdie o vplyve škodlivín v životnom prostredí na zdravie preukázali, že omnoho závažnejšie škody na zdraví spôsobuje dlhotrvajúce vystavenie nízkym úrovniam znečisťujúcich látok, ako krátkodobé vystavenie ich vyšším koncentráciám. Všeobecne však platí, že pri rovnakej expozícii škodlivinám rôzneho druhu sú zraniteľné skupiny populácie – deti, tehotné ženy, starí ľudia, ľudia s narušeným imunitným systémom – vo väčšom zdravotnom riziku v porovnaní s ostatnou populáciou.

Podľa vedcov emisie z áut a ďalších dopravných prostriedkov poškodzujú dýchacie cesty. Môžu v nich vyvolať zápal, z ktorého sa neskôr u detí, ktoré na to majú genetickú predispozíciu, vyvinie astma. Škodlivín je v takto znečistenom ovzduší viac, no predpokladá sa, že astmu môže spúšťať najmä oxid dusičitý. Deti sú obzvlášť zraniteľné voči znečisteniu ovzdušia, a to už od obdobia, keď sú v tele matky, až po svoju dospelosť. V členských a spolupracujúcich krajinách Európskej environmentálnej agentúry znečistené ovzdušie každoročne spôsobí viac ako 1 200 úmrtí ľudí mladších ako 18 rokov.

Environmentálne zdravie, čiže vzťah životného prostredia a zdravia, treba chápať ako vzťah medzi genetickými danosťami človeka a prostredím, v ktorom žije. Environmentálne zdravie predstavuje tie aspekty ľudského zdravia a chorôb, ktoré sú určované životným prostredím. Zahrňuje priame vplyvy chemikálií, radiácie a niektorých biologických činiteľov na naše zdravie, ale aj široké spektrum faktorov (často nepriamych) pôsobiacich na zdravie a celkovú duševnú pohodu. Na Slovensku v súčasnosti čelíme neustálemu nárastu prípadov ochorení, nedostatku špecialistov a neprimerane dlhým čakacím dobám na vyšetrenie. Výskum znečistenia ovzdušia sa sústreďuje iba na niekoľko základných znečisťujúcich látok, ktorých koncentráciu v ovzduší meria Slovenský hydrometeorologický ústav. Pri výpočte dopadov znečisteného ovzdušia na verejné zdravie sú kľúčové vstupné dáta, ich dostupnosť a kvalita.

Zdroj: EPA (2018)

Chudobní sú viac ohrození

Vplyvy sociálnych faktorov zdravia súvisia s príčinami energetickej chudoby. Je známe, že život v sociálne znevýhodnenom prostredí sa často spája aj so zhoršeným životným prostredím. Ľudia, ktorí žijú v komunitách s nízkymi príjmami, sú vystavení zvýšenému riziku pôsobenia environmentálnych rizík, čelia nedostatku investícií do bývania a nižšej počiatočnej kvalite bytového fondu (Jessel et al. 2019). Obydlia v zlom technickom stave majú vyššiu energetickú potrebu, ich obyvatelia si často nemôžu dovoliť vykúriť svoje domovy na príjemnú pocitovú teplotu a zároveň používajú nekvalitné palivá. V mnohých prípadoch sú celé komunity vystavené aj iným nedostatkom, ako sú obmedzené možnosti vzdelávania, dopravy, zamestnania a dostupnosti pravidelnej lekárskej starostlivosti. Príčiny energetickej chudoby a zlého zdravotného stavu dotknutej populácie sa teda dopĺňajú a vzájomne sa ovplyvňujú.

Potrebujeme prevenciu a osvetu

Doprava, vykurovanie a priemysel sú hlavnými zdrojmi znečisťovania ovzdušia v Európe. Úrovne znečistenia ovzdušia stále nie sú bezpečné. Okrem zmeny prístupu hodnotenia a motivovania lekárov zo strany zdravotných poisťovní by pomôcť mohol aj vznik Národného programu prevencie a liečby alergie a astmy pre deti a adolescentov, či väčšia podpora zapojenia pediatrov a lekárov prvého kontaktu k včasnému odosielaniu pacientov k alergológovi a sústredenie sa na ďalšie investície do modernej a kvalitnej liečby na Slovensku, ktoré majú očakávanú vysokú úroveň návratnosti.

Znečisťujúce látky sú produkované z rôznych zdrojov vrátane tých, ktoré vznikajú pri vykurovaní domácností a doprave, čiže pri spaľovaní palív, ako je uhlie, drevo, benzín a nafta. Dodržiavaním zásad správneho vykurovania a zodpovedným výberom dopravného prostriedku, ale aj mnohých ďalších opatrení, ktoré súvisia s našimi každodennými aktivitami, dokážeme prispieť k lepšej kvalite ovzdušia v našom okolí. Učenie a pochopenie vzťahu medzi prírodou a nami môže zlepšiť zdravie pre všetkých. Zlepšenie kvality ovzdušia pomôže znížiť výskyt respiračných alergií.

 

Zdroje:

https://vedanadosah.cvtisr.sk/zdravie/na-slovensku-je-coraz-viac-alergikov-a-astmatikov/

https://cepta.sk/wp-content/uploads/2018/08/Vyst-AO-191111-Ovzd-a-KrajskeMesta-SR-final.pdf

https://www.npz.sk/sites/npz/Stranky/NpzArticles/2013_06/Zivotne_prostredie_a_jeho_vplyv_na_zdravie_cloveka.aspx?did=2&sdid=59&tuid=19&page=full&#:~:text=environment%C3%A1lne%20zdravie%2C%20treba%20ch%C3%A1pa%C5%A5%20ako,pre%C5%BEit%C3%A9%20v%20zdrav%C3%AD%20a%20pohode.

https://www.alergia.sk/o-alergii

https://www.oastme.sk/o-astme

https://www.worldallergy.org/UserFiles/file/ExecSummary-2013-v6-hires.pdf

https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fpubh.2019.00357/full%C2%A0

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8591752/

https://lekarskenoviny.sk/index.php/2023/05/11/pocet-pacientov-s-alergiami-a-astmou-pribuda/

https://dnesdycham.populair.sk/ako-pomoct-mobilita

https://dnesdycham.populair.sk/ako-pomoct-vykurovanie

Basta

Basta Veronika

Referát koordinácie projektu LIFE IP

K tímu Populair som sa pridala v júli 2021. Motiváciou sú najmä deti, stav životného prostredia a „dedičstvo“, ktoré im zanecháme. Som poslankyňou Obecného zastupiteľstva v Rovinke. Absolvovala som Politickú akadémiu a Zelenú cirkulárnu akadémiu. V roku 2022 sa moje meno objavilo na "Mape sociálnych inovátorov". Je to pre mňa veľká česť a súčasne záväzok pokračovať v začatej práci.

Zdieľaj: