
Aktualita
Čo dýchame, keď grilujeme?
22. 07. 2025
Osveta
Letné mesiace sú ako stvorené na chvíle s rodinou a priateľmi a grilovačky sú nepochybne obľúbenými letnými aktivitami. Vôňa dymu a grilovaného mäsa či zeleniny k letu jednoducho patria. Vedeli ste, že tieto aktivity môžu mať negatívny vplyv na kvalitu ovzdušia a naše zdravie?

Aj keď sa zdá, že dym z jedného grilu alebo ohniska je zanedbateľný, počas teplých dní môžu grilovať desiatky domácností naraz. Výsledkom môže byť lokálne zhoršenie kvality ovzdušia, ktoré pociťujú najmä ľudia so zdravotnými ťažkosťami.
Dym z grilu nie je len vôňa
Pri spaľovaní dreva, uhlia alebo brikiet sa do ovzdušia uvoľňujú prachové častice (PM2,5, PM10), oxid uhoľnatý a prchavé organické zlúčeniny (VOC). Pri nedokonalom spaľovaní navyše vznikajú karcinogénne polycyklické aromatické uhľovodíky (PAH).
Tieto látky nielenže znečisťujú bezprostredné okolie, ale pri vyššej koncentrácii môžu krátkodobo zhoršovať kvalitu ovzdušia v širšom okolí, najmä ak v jeden čas griluje/opeká viac ľudí alebo ak je bezvetrie.
Ide o ovzdušie znečisťujúce látky, ktoré sú zdraviu škodlivé. Obzvlášť na pozore by sa mali mať tzv. citlivé skupiny obyvateľstva – deti, tehotné ženy, seniori a chronicky chorí ľudia.
Ako sa chrániť a znižovať škodlivé emisie pri grilovaní a opekaní?
- Používajte kvalitné palivo, ideálne tvrdé suché drevo alebo drevené uhlie určené na grilovanie. V žiadnom prípade odpady.
- Vyhýbajte sa dymu. Zvoľte gril s vekom alebo komínom, ktorý dobre odvádza dym. Nezakladajte oheň v interiéri, ani v polootvorených priestoroch. Pri väčšom množstve dymu alebo citlivosti na dýchacie cesty môže pomôcť respirátor.
- Nezabúdajte na údržbu. Pravidelne odstraňujte pripáleniny a zvyšky tuku.
- Zvážte elektrický alebo plynový gril.
Spoločne môžeme prispieť k čistejšiemu vzduchu aj malými zmenami pri našich letných aktivitách.
Nezabúdajte dodržiavať miestne zákazy zakladania ohňa v letnom období z dôvodu vysokého rizika vzniku požiarov.