illustration-image-of-the-header

Domov Ako znemožňuje znečistenie ovzdušia prácu včelám

Ako znemožňuje znečistenie ovzdušia prácu včelám

19. 04. 2021 Nezaradené

S jarným obdobím v plnom prúde nám rozkvitá príroda, čo značí štart novej sezóny pre včelstvá.

Zdroj: unsplash.com

Včely čelia v posledných rokoch množstvu environmentálnych rizík. V súvislosti so zmenou klímy, stratou biodiverzity a neudržateľným poľnohospodárstvom hrozí včelám podľa vedcov vyhynutie. Rizikom je aj znečistenie ovzdušia, ktoré môže oslabovať schopnosť včiel nasledovať vôňu kvetov k jej zdroju.

Vplyvu znečistenia ovzdušia na zdravie včiel sa bude venovať výskumný tím na anglickej Coventry University v spolupráci s Britskou asociáciou včelárov. Do výskumu je zapojených 60 včelárov z regiónu Midlands. Senzory inštalované vo včelínoch budú v reálnom čase monitorovať koncentrácie jemných prachových častíc (PM2,5), teplotu a vlhkosť. Výskumníci budú následne sledovať v spolupráci s včelármi výskyt znečisťujúcich látok v telách včiel aj vo včelích produktoch. Informácie poslúžia na nájdenie vzájomného vzťahu medzi znečistením a výskytom chorôb a parazitov u včiel, a tiež ich produktivitou.

Na práci včiel sme ako ľudstvo závislí. Okrem produkcie chutného medu sú včely hlavnými opeľovačmi našej planéty. Opeľovače sú neoddeliteľnou súčasťou zdravých ekosystémov, majú významnú úlohu pre udržateľné poľnohospodárstvo a výrobu potravín. Podľa informácií zverejnených Ministerstvom životného prostredia SR by bez práce opeľovačov na pultoch chýbalo ovocie, zelenina, koreniny, oleje, ovocné šťavy, džúsy, kakao, všetky výrobky s cukrom, kvalitné mäso, mak, káva, čaj, horčica, víno, pivo, medové produkty, oblečenie z bavlny či výrobky z kaučuku. Voľne žijúce a domestikované opeľovače zároveň prispievajú aj k ochrane biodiverzity, teda prírodnej rozmanitosti. Tým významne pomáhajú k zdravému životnému prostrediu a k zdraviu obyvateľstva.

Zdieľaj: